Lapsettomuus

Lapsettomuudesta (infertiliteetti) puhutaan, kun raskaus ei ole alkanut vuoden kuluessa, vaikka yhdyntöjä on ollut säännöllisesti. Ehkäisyn poisjättämisen jälkeen raskaus alkaa 80–85 %:lla pareista vuoden kuluessa. Tästä vielä noin puolet tulee raskaaksi ilman hoitoja seuraavan vuoden kuluessa. On arvioitu, että noin 15 % kaikista pareista on kärsinyt jossakin elämänsä vaiheessa tahattomasta lapsettomuudesta.

Lapsettomuuden syyt

Raskauden alkaminen edellyttää, että naisen munasolu irtoaa normaalisti, munanjohtimet ovat avoimet ja kohtuontelo on säännöllinen. Miehen siittiötuotannon pitää olla riittävä ja siittöiden täytyy olla hyvin liikkuvia. Jos kuukautiskierto on epäsäännöllinen tai vuodot puuttuvat kokonaan, on munarakkulan kypsymishäiriö todennäköinen. 

Kohdun tai munanjohtimien viasta voivat kertoa toistuvat tulehdusoireet, vuotohäiriöt ja kivut. Taustalla voi olla esimerkiksi endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti tai sairastettu infektio, kuten klamydia. Myös sukupuolielämän ongelmat heijastuvat raskauden alkamisen todennäköisyyteen.

Merkittävä lapsettomuutta aiheuttava tekijä löytyy naisesta noin 25 % tapauksista, miehestä noin 25 % sekä molemmista noin 25 %. Neljännes lapsettomuudesta on selittämätöntä.

Tavallisimpia lapsettomuuden syitä ovat munarakkulan irtoamishäiriöt (20–30%), munanjohdinvauriot (10–15%), endometrioosi (10–20%), ja sperman heikentynyt laatu (20–40%).

Lapsettomuus on parin yhteinen ongelma, joten tutkimukset kohdistetaan molempiin. Hyvät esitiedot ohjaavat tutkimusten suuntaamista, ja voivat paljastaa lapsettomuuden syyn. Psyykkistä tukea tarvitaan runsaasti sekä tutkimusten, että hoitojen aikana.

Mitä voi tehdä itse?

Painonhallinta ja terveelliset elämäntavat esimerkiksi ruokavalion ja liikunnan osalta ovat eduksi molempien osapuolten hedelmällisyyden kannalta. Sekä ali- että ylipaino heikentävät hedelmällisyyttä. Runsas tupakointi heikentää munasarjojen toimintaa, munasolujen laatua sekä heikentää sperman laatua. Runsas alkoholinkäyttö voi johtaa siittiötuotannon häiriöön ja heikentää myös naisen hedelmällisyyttä. Raskautta toivottaessa pitäisi tupakointi lopettaa ja alkoholia nauttia vain kohtuudella, pieniä annoksia kerrallaan.

Yhdyntöjä ei kannata ajoittaa liian tarkkaan. Riittää, että kuukautiskierron puolivälissä yhdyntöjä on noin 2 päivän välein.

Milloin lääkäriin?

Lapsettomuustutkimukset voidaan käynnistää, jos lapsettomuus on kestänyt yli vuoden. Tutkimukset on mahdollista käynnistää jo aiemmin, mikäli kyseessä ovat gynekologiset ongelmat (esimerkiksi alavatsakivut tai vuotohäiriöt) tai kun toisella vanhemmista on joko krooninen sairaus tai lääkitys, jonka epäillään aiheuttavan hedelmättömyyttä. Näitä sairauksia ovat muun muassa diabetes, epilepsia, tulehdukselliset suolistotaudit, keliakia sekä reumataudit. Hedelmällisyys heikkenee myös iän myötä, joten yli 35-vuotiaan naisen ei kannata odottaa kokonaista vuotta; noin puolen vuoden yritys riittää.

Vastaanotolle pariskunnan kannattaa hakeutua yhdessä. Lapsettomuustutkimuksilla pyritään selvittämään, onko kysymys hedelmättömyydestä vai alentuneesta hedelmällisyydestä. Tutkimusten perusteella arvioidaan, voidaanko raskautta jäädä vielä odottelemaan, vai tarvitaanko hoitoa.

Ensimmäisessä vaiheessa tutkitaan naisen synnytinelinten tilanne gynekologisella tutkimuksella ja ultraäänellä. Lisäksi tutkitaan munatorvien aukiolo ultraäänitutkimuksella ja hormonaaliset kokeet. Mieheltä tutkitaan siemenneste. Hoito suunnitellaan löydösten mukaan.